Translate

woensdag 28 augustus 2013

Tjap tjoj


Er is 1 kapper op vakantie.. koken voor 2 personen.
Heb nog wortels in huis en prei, grijp naar dit recept. Al een keertje gemaakt, maar voor anderen...
Het is simpel, maar ruikt verrukkelijk....


3 kipfilets (à 150 gram)
2 uien
1 kleine winterwortel
1 kleine rode paprika
1 prei
½ komkommer
125 gram champignons
± 2 centimeter gemberwortel
2 eetlepels olie
1 kippenbouillontablet
125 gram taugé

Kipfilets in reepjes snijden. Uien pellen, halveren en in plakken van ½ cm snijden. Winterwortels schillen, in lengte halveren en schuin in dunne plakjes snijden. Paprika wassen, zaadlijsten verwijderen en in dunne repen snijden. Prei wassen en schuin in dunne plakken snijden. Komkommer wassen, in lengte halveren, met theelepel pitjes verwijderen en in dunne plakjes snijden. Champignons schoonmaken en in dunne plakjes snijden. Gember schillen en in plakjes snijden.
In wok olie verhitten. Gember en ui ± 1 minuut al omscheppend roerbakken.Kipfilet toevoegen en zachtjes  3 minuten meebakken. Bouillontablet erboven verkruimelen en 1 dl water toevoegen. Aan de kook brengen en ½ minuut koken. Groenten (met uitzondering van taugé) erdoor scheppen en 3 minuten op redelijk hoog vuur roerbakken. Taugé toevoegen en nog ongeveer 1 minuut al omscheppend meebakken.
Serveren met witte rijst.

donderdag 22 augustus 2013

Pasta met tomatensaus en gehaktballetjes

Het is nog een beetje zoeken wat handig en lekker is...... 
Nu een pasta met tomatensaus. Goeie parmezaanse kaas er bij.... Wel een paar doosjes gekocht die in de magnetron kunnen. Hoef ik niet meteen de gebruikte bakjes op te halen... Deze week voor 3 koken, volgende week voor 2.... Een kapper is dan op vakantie


saus:
3 blikken tomatenblokjes
1 grote witte ui
3 knoflookteentjes
1 winterpeen
3 stengels bleekselderij
15 gram verse basilicum
1 el suiker
1 el azijn (naar keuze)
Scheutje rode wijn
Parmezaanse kaas ter garnering
450 gram spaghetti
Zout & peper

balletjes:
500 gram runder- of kalfsgehakt
2 el fijn paneermeel
4 el fijngehakte peterselie
4 el Parmezaanse kaas, geraspt
1 kleine, witte ui
1 ei
2 teentjes knoflook
Peper & zout
Olijfolie
Bloem

Snipper de ui en snijd de wortel en bleekselderij in fijne blokjes. Bak de wortel vijf minuutjes in een scheutje olijfolie in een braadpan en breng op smaak met peper en zout. Voeg de bleekselderij en ui toe en bak mee totdat de ui glazig is. Hak de basilicumsteeltjes fijn en voeg deze met de fijngehakte knoflook toe aan het wortelmengsel. Laat dit even bakken op zacht vuur.
Giet de tomatenblokjes bij het mengsel en laat goed opwarmen. Doe de deksel op de pan en laat pruttelen. Begin nu met het maken van de gehaktballetjes, zorg hierbij dat je schone en vooral niet te warme handen hebt. Hak de ui en knoflook fijn en meng samen met de peterselie, Parmezaanse kaas, een beetje zout en peper. Voeg het gehakt samen met het paneermeel en ei toe en mix met je handen totdat het goed gemengd is. Draai kleine balletjes (het is even een werkje, maar het is het zeker waard) en rol deze door de bloem.
Vul een pan met ruim water en breng aan de kook. Verhit in een koekenpan een scheut olijfolie en bak hier de gehaktballetjes in. Ze hoeven niet helemaal gaar te zijn, want ze zullen nog even verder garen in de saus. Je kan er ook eventueel voor kiezen om de balletjes al eerder te maken. Kook de pasta volgens de verpakking.
Voeg een scheut rode wijn toe aan de saus en laat een paar minuutjes borrelen. Proef, en voeg de suiker en azijn toe. Hierdoor ontstaat een goede balans tussen zoet en zuur. Scheur de basilicumblaadjes in stukjes en voeg deze samen met de gehaktballetjes toe aan de saus. Laat nog even lekker pruttelen totdat de spaghetti klaar is.
Serveer de pasta met een flinke lepel saus en de geraspte Parmezaanse kaas. Besprenkel met een scheutje goede olijfolie .........

woensdag 14 augustus 2013

Kar­bo­na­de met ui­en-to­ma­ten­jus, aardappelpuree en rode kool salade

Het was even goed nadenken.... Had nog een zomer rode kool liggen en besluit daar toch iets mee te doen. Maak 1 bak puree, het vlees met uien-tomatenjus gaat per persoon. De salade in een zak, dressing ernaast. Lever het af en babbel nog wat wat, ook over de aanwezigheid van iedereen... Zij eten het morgen, ik vandaag....


4 schouderkarbonades
25 g boter
2 uien, in ringen
2 blikken tomatenblokjes (a 400 g)
2 teentjes knoflook
1/2 zakje tijm (a 15 g)

Bestrooi de karbonades met zout en peper. Verhit de boter in een braadpan en bak het vlees rondom bruin. Neem het vlees uit de pan en houd het warm onder aluminiumfolie. Bak in dezelfde pan de uienringen in 4-5 min. lichtbruin. Voeg de tomatenblokjes met het vocht toe. Pers de knoflook erboven uit en ris de tijm boven de pan van de takjes. Houd 3 takjes tijm achter. Breng het geheel aan de kook en leg het vlees terug in de pan. Stoof het vlees op laag vuur met de deksel op de pan in 15-20 min. gaar; keer het vlees halverwege. Kook de aardappels in een bodempje water met zout, met de deksel op de pan in 10-12 min. gaar. Giet de aardappels af en maak er puree van. Schep de karbonades in uien-tomatenjus erbij, leg de takjes tijm erop en serveer direct.


300 g rode kool, zeer fijn gesneden
1 appel, in kleine stukjes
6 radijsjes, in plakjes
1⁄2 rode peper, van zaad en zaadlijsten ontdaan, in ringetjes
4 el peterselie, gehakt
3 el munt, gehakt
4 el sesamzaad, geroosterd
6 el citroensap
2 el ahornsiroop of honing
1 tl zoute sojasaus (kikoman)
1 tl chilivlokken
4 el zonnebloemolie
1tl sesamzaadolie

Maak eerst de dressing door citroensap, honing/ahoornsiroop, sojasaus, chilivlokken, zonnebloemolie en sesamzaadolie goed te mengen.
Doe de rode kool in een schaal en meng er de appel, radijs,rode peper, peterselie en munt door. Besprenkel met de dressing. Schep om en bestrooi met het sesamzaad.


woensdag 7 augustus 2013

Kip uit de oven met mango en kruidige rijst

Heb er een nieuwe klus bij ..... In gesprek met de kapper tot de ontdekking gekomen dat ze elke
donderdagavond bestellen en dat niet zo lekker vinden.
Tijdens een knipbeurt bedenken we wat ik zou kunnen doen.
Ze eten vroeg, dus moet het donderdag al aanwezig zijn, wordt dus een soort van magnetron maaltijd. Vandaag de eerste aflevering..... Ben benieuwd wat ze er van vinden.


3 rode uien
1 mango (niet te rijp)
1 rode peper
2tl korianderzaad
8 kipvleugels
150gr cherry tomaatjes
1 avocado
1 kleine venkel
1el verse tijmblaadjes
1 teentje knoflook
eventueel: 1 rode peper
400gr risottorijst
8 venkelzaadjes
olijfolie extra vergine
zwarte peper
zeezout

Snijd de rode uien en mango in kleine blokjes. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en hak deze fijn. Meng de rode ui, mango, rode peper en korianderzaad in een platte ovenschaal. Schenk hier 4el olijfolie extra vergine bij en breng op smaak met peper en zout. Doe de kipvleugels erbij en meng alles goed door met je handen. Bedek de kipvleugels onder de marinade en zet afgedekt minimaal een uur in de koelkast om te marineren.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Snijd kleine blokjes van de tomaat, venkel en avocado. Doe deze in een schaal met het teentje knoflook, tijm, paar eetlepels olijfolie en breng op smaak met zout. Roer goed door en laat dit marineren. Als je rode peper gebruikt dan hak je deze fijn en laat je ook mee marineren.
Zet de ovenschaal met kip in de oven en laat deze in 20-25 minuten gaar worden. Zet daarna de oven nog 10 minuten op 225 graden voor een mooi bruin korstje op de kip.
Breng in de tussentijd een pan met ruim water aan de kook. Voeg zout en de venkelzaadjes toe en kook hierin de risottorijst in 15 minuten gaar. Giet af, spoel snel af met koud water en doe terug in de pan. Roer de gemarineerde groenten met olie en al erdoor en meng goed. Zet de deksel op de pan en laat staan. De rijstsalade hoeft straks niet warm te zijn, maar iets lauw maakt ‘m extra lekker.
Serveer de kipvleugels met de geurige rijstsalade en eet smakelijk!