Translate

dinsdag 18 december 2012

Andijvietaart met cashewnoten en een tomatensalade

Vandaag de laatste keer voor dit jaar.... we sluiten af met een taart. Ik lever het af en laat ze raden welke groente ik hier voor gebruikt heb.
Er wordt een kale tomatensalade bij geadviseerd, maar ik vindt nog een rode ui en lekkere stukjes feta. Dressing apart, ben benieuwd of ze merken dat er oregano olie doorheen zit.
Ik heb ook hartige taart, ik met prei.... jammm


5 plakjes bladerdeeg, ontdooid
 krop andijvie (ca. 650 g)
3 eieren
125 ml slagroom
100 g ongezouten cashewnoten
150 g oude kaas, geraspt
6 tomaten
Bovenkant formulier

Oven voorverwarmen op 200 ºC. Plakjes bladerdeeg op elkaar leggen en uitrollen tot ronde deeglap van ca. 30 cm doorsnede. Quichevorm met deeg bekleden en met vork gaatjes in deegbodem prikken. Andijvie in repen snijden, wassen en met aanhangend water in hapjespan op matig vuur in 5 min. laten slinken. Andijvie in vergiet goed laten uitlekken. In kom eieren loskloppen met slagroom, zout en peper. Andijvie, noten en helft van kaas erdoor scheppen. Eimengsel overdoen in taartvorm en rest van kaas erover strooien. Taart in oven in 25-35 min. goudbruin en gaar bakken. Intussen tomaten in dunne plakken snijden en besprenkelen met een dressing. Andijvietaart in punten gesneden serveren met tomatensalade.

dinsdag 11 december 2012

Aardappel-pastinaak-spinazie-stamppot

Het is koud, weer voor een stamppot. De combinatie ken ik niet, maar ben blij iets te kunnen doen miet de pastinaken die ik heb. Piepers en aardappelen zijn geschild en staan onder water... Als ik thuis kom heb ik even de tijd en hoef ik niet direct aan de slag.
Een enorme berg spinazie gesneden, toch gaat het allemaal in de pan ....
Als ik de stamper erin zet ontdek ik dat het hardgekookte ei er nog in zit... heb hopelijk de meeste stukjes schil eruit weten te vissen...


1 pond aardappels
1 pond pastinaak
500 gram 'wilde' spinazie
(150 gram spekjes) gorgonzola
1 teen knoflook
1 grote ui
2 eieren
(soja)room
zout, peper

(Bak de spekjes langzaam uit.) Snipper de ui en bak die in het spekvet tot ze mooi bruin zijn. Snij de knoflook klein en bak die met de uien mee, maar die moet nou weer net niet bruin worden, want dan wordt hij bitter. Schil aardappels en pastinaak en snij ze in gelijke stukken. Kook ze in water met zout. Kook tegelijk, in dezelfde pan, één ei hard.
Was en snij de spinazie. Het kan ook met diepvriesspinazie, maar dat is wat minder stevig en dat wordt het een wat slappe hap. Hou wat kookvocht apart, vis het hardgekookte ei eruit en giet de aardappels af. Stamp aardappels en pastinaak en roer er puree van met wat room, zout en peper en het andere (rauwe) ei en eventueel met wat kookvocht.
Roer de spinazie erdoorheen: die slinkt vanzelf iets door de warmte van de puree. Slinkt het niet hard genoeg naar je zin, dan kun je de pan weer op een laag pitje zetten. Pel het harde ei en snij heel klein. Twee keer door de eiersnijder levert mooie kleine stukjes op. Roer ei, (spek) gorgonzola, ui en knoflook erdoor en eet snel op.

donderdag 6 december 2012

Zuurkoolschotel met quorngehakt



 Zuurkoolschotel, het is er vandaag wel weer voor. Op een holletje naar huis, en aan de slag. Even wat rust als het in de ovenstaat.... Goed ingepakt en ingeladen. Dondert ineens mijn hele rek van mijn fiets, inclusief krat en eten...... Gelukkig heeft alles gehouden en is er geen breuk te bekennen in de schaal.
 

500 g wijnzuurkool
150 ml appelsap
2 blaadjes laurier
750 g aardappels, geschild, in dunne plakjes
30 g boter
1 grote ui, gesnipperd
1 teen knoflook, gesneden
2 pakjes quorngehakt, à 200 g
1 el gehaktkruiden
2 eieren
350 ml zure room


Verwarm de zuurkool met het appelsap en de laurier in een afgesloten pan zachtjes 10 min. Kook ondertussen de aardappelplakjes 5 min. voor in ruim kokend gezouten water en laat uitlekken.
Verwarm de oven voor op 175°C.
Verwarm ondertussen de boter in een koekenpan en bak hierin de ui en knoflook op matig vuur totdat het zacht is (niet bruin). Voeg het quorngehakt toe en roerbak tot licht gekleurd. Voeg de gehaktkruiden toe en bak nog een minuut mee.
Meng de eieren met de zure room en breng op smaak met zout en peper.
Leg nu afwisselend laagjes aardappel, quorn en zuurkool met het vocht in een ingevette ovenschaal. Herhaal dit nog eens en spreid beide keren een laagje zure roommengsel over de zuurkoollaag uit. Bak de schotel in het midden van de oven in 30-35 min. goudbruin en gaar.

dinsdag 4 december 2012

Chinese kool met bonen, maïs, rijst en oranje yoghurt

 Een grote Chinese kool in de krat, na wat zoeken dit recept. Grappig dat de wortelsalade ook eerst gebakken wordt. Naast de kool ook een recept en meel voor peppanoten.... zoveel dat er een deel ook met het avondeten meegaat.


1  Chinese kool
2 uien, gesnipperd
scheutje olie
1 pot gekookte zwarte of bruine bonen
1 pot gekookte maïs
evt. een paprika, in stukjes
2 theelepels Mexicaansekruiden of tacokruiden
zout

Snijd de kool in smalle repen en stoof ze in een paar minuten gaar met olie, een scheutje water en een mespuntje zout. Kook de rijst. Fruit ui met de kruiden en evt. paprika in olie en voeg er de bonen en maïs aan toe. Laat het geheel goed doorwarmen. Serveer deze maaltijd feestelijk op een grote wijde schaal: de onderste laag de rijst, daarop de kool en daar bovenop het gekruide bonen-maïsmengsel. Het kan natuurlijk ook op ieder bord apart feestelijk opgediend worden.


300 g wortel, geraspt
2 teentjes knoflook, geperst
klontje boter of scheutje olie
3 dl Griekse yoghurt of 2 dl volle kwark en 1dl volle yoghurt
peper en een mespuntje zout

Fruit de geraspte wortel een paar minuten in boter of olie. Laat de wortel iets afkoelen. Roer knoflook, peper en zout en de yoghurt door elkaar en voeg er de geraspte wortel aan toe.