Translate

donderdag 3 december 2015

Snert met....

Ze zagen de snert en via Facebook besloten dat dat het ging worden... alleen was de verrassing wat wat ze gingen eten was nu wel weg... Gisteren maar een pecan-karamel taart gebakken. Verrassing !


750 gram spliterwten
500 gram varkenslapjes
500 gram speklapjes
500 gram spareribs
2 vleesbouillonblokjes
3 preien (± 900 gram)
1 knolselderij (± 500 gram)
1 kleine winterwortel
500 gram aardappelen
2 verse rookworsten
zout & peper

In een zeef spliterwten afspoelen en in een kom doen. Zoveel water toevoegen (± 1½ liter) zodat de erwten net onder water staan en ongeveer 8 uur laten weken.
In een grote pan (minstens 5 liter) doen: 2½ liter water, varkenslapjes, speklapjes, ribbetjes en bouillontabletten. Met de deksel op de pan zachtjes aan de kook brengen. Vlees in 2½ uur zachtjes gaar koken. Af en toe met de schuimspaan schuim verwijderen.
Intussen prei in ringetjes snijden en wassen. Knolselderij in plakken snijden, schillen, wassen en in blokjes snijden. Wortel schrappen, wassen en in stukjes snijden. Aardappelen schillen, wassen en tot gebruik onder water bewaren. 
Vlees uit de pan scheppen, iets laten afkoelen. Vlees van bot nemen en in stukjes snijden. Aan bouillon spliterwten met weekwater toevoegen en aan de kook brengen. Daarna vlees, prei, knolselderij en wortel toevoegen. Met de deksel op de pan nog ± 2 uur zachtjes aan de kook houden.
1 uur voor opdienen de aardappelen raspen en aan de soep toevoegen. Rookworsten in plakken snijden en toevoegen.
Soep op smaak brengen met zout en peper.




Voor het deeg:
200 gram bloem
100 gram fijne kristalsuiker
100 gram boter
1 ei


Voor de vulling:

125 gram pecannoten
3 eieren
50 gram boter
150 gram lichtbruine (basterd)suiker
150 gram golden syrup
50 milliliter room

Doe voor het deeg de bloem met de suiker, de in klontjes gesneden boter en het ei samen in de keukenmachine en meng de ingrediĆ«nten tot ze een samenhangende massa vormen. Verpak het deeg in huishoudfolie en leg het minstens een half uur in de koelkast. 
Rooster de pecannoten voorzichtig in een droge pan en laat ze afkoelen. Warm de oven voor op 185°. Bestuif je werkvlak met bloem en rol het gekoelde deeg. Beboter een taartvorm (of een pie-vorm), zo mogelijk met een losse bodem. Druk het deeg in de vorm en zorg voor licht opstaande randen.
Smelt de boter en meng die, met een garde, samen met de eieren, de suiker, de
 golden syrup en de room in een kom. Giet de vulling in de vorm.
Druk de noten in de vloeibare vulling en bak de taart gedurende een half uur in de oven die je terugdraait tot 175°. De vulling kan na het bakken nog zacht aanvoelen, maar zal bij het afkoelen opstijven. 
Laat de taart helemaal koud worden, voor je hem aansnijdt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten