Translate

donderdag 26 november 2015

Wortelgroentenstamp met gesmoorde sjalot

De eerste keer weer na het ziekenhuis... De stamp is iets natter dan op het plaatje in het kookboek. De sjalotten waren groot, dus in parten. De jus is de dag ervoor gemaakt omdat ie een uur moest stoven.


Stamp:
80 gram puy-linzen
300 gram selderijknol, geschild en in stukken
300 gram wortels, geschrapt en in stukken
300 gram (kabocha)pompoen, geschild en in stukken
600 gram zoete aardappels, geschild en in stukken
70 gram boter in blokjes
2 eetlepels ahornsiroop
1½ theelepel gemalen komijnzaad
zout & zwarte peper

Sjalot:
2 eetlepels olijfolie
600 gram gepelde sjalotten
400 milliliter rode wijn
200 ml groentebouillon
2 laurierblaadjes
1 theelepel zwarte peperkorrels
4 takjes tijm
1 eetlepel fijne kristalsuiker
30 gram boter

Begin met de sjalotten. Giet de olie in een middelgrote panen zet hem op halfhoog vuur. Doe de sjalotten erin en bak ze 5 minuten af en toe omscheppend tot ze gekleurd zijn. Voeg de wijn, bouillon, laurier, peperkorrels, tijm, suiker en 3/4 theelepel zout toe. Zet het deksel op de pan, draai het vuur laag en smoor de uien zachtjes 1 uur. Haal het deksel van de pan, draai het vuur hoger en laat de uien 8 minuten zachtjes borrelend koken tot de vloeistof voor de helft is ingekookt. Schep de sjalotten met een schuimspaan uit de pan en houd ze in een schaal warm. Roer de boter door de saus en zet hem opzij.
Breng een pan water aan de kook, doe de linzen erin, draai het vuur halfhoog en laat de linzen in zo'n 25 minuten gaar worden. Giet ze af en zet opzij.
Vul voor de stamppot een middelgrote pan met water en breng aan de kook. Voeg de knolselderij en wortel toe en kook ze 10 minuten. Doe de pompoen en zoete aardappel erbij en kook nog 10 à 15 minuten tot alle groenten gaar zijn. 
Giet de groenten af, schud ze zo veel mogelijk droog en stamp ze met een pureestamper fijn. Voeg de boter, ahornsiroop, komijn, gekookte linzen, 1 theelepel zout en royaal versgemalen zwarte peper toe. Roer alles goed door elkaar en verdeel de stamp op 4 tot 6 borden. Verdeel de sjalotten erop en schep er wat saus overheen en serveer de stamp meteen.


donderdag 5 november 2015

Ratatouille beetje anders

Na een hele tijd gaan we weer....... koken voor de familie.... Weer door de boeken snuffelen op zoek naar iets lekkers. Heb toch maar zilvervliesrijst er bij gedaan.


1.1 deciliter zonnebloemolie
2 kleine uien, in blokjes van 3 centimeter
4 tenen knoflook, in plakjes
½ verse groene chilipeper, in dunne ringetjes
2 kleine rode paprika's, in blokjes van 3 centimeter
½ kleine flespompoen, geschild en in blokjes van 3 centimeter
1 kleine pastinaak, geschild en in blokjes van 3 centimeter
200 gram haricots verts, afgehaald
1 middelgrote courgette, geschild en in blokjes van 3 centimeter
½ grote aubergine, geschild en in blokjes van 3 centimeter
1 kleine aardappel, geschild en in blokjes van 3 centimeter
2 middelgrote tomaten, ontveld en fijngehakt
½ eetlepel fijne kristalsuiker
1 eetlepel tomatenpuree
2 deciliter water
fijngesneden koriander om te garneren
zout en zwarte peper

Giet tweederde van de olie in een gietijzeren braadpan (of braadpan met dikke bodem) en zet hem op halfhoog tot hoog vuur. Doe de uien erin en fruit ze af en toe roerend 5 minuten. Roer de knoflook, chilipeper en paprika door de ui en bak alles weer 5 minuten. Voeg de pompoen en pastinaak toe en bak 5 minuten.
Schep alle groenten met een schuimspaan uit de pan in een middelgrote kom en laat zoveel mogelijk olie in de pan achter. Giet de overgebleven olie erbij en verhit deze. Bak nu de haricots verts, courgette en aubergine 5 minuten en schep ze af en toe om.
Doe de inhoud van de kom weer in de pan en voeg ook de aardappelblokjes, tomaten, suiker, tomatenpuree en royaal zout en peper toe. Roer alles goed door elkaar, giet het water erbij tot de groententet de helft in het water staan. Zet het deksel op de pan en laat de groenten 30 minuten pruttelen. Proef en voeg naar smaak nog wat zout en peper toe.
Verhit de oven tot 200˚C. Schep de groenten met een schuimspaan uit de pan in een grote braadslee tot een 2-3 centimeter dikke laag. Giet het kookvocht erover en zet de braadslee nog 30 minuten in de oven. De groenten moeten nu boterhaar en het vocht vrijwel ingekookt zijn. Garneer met koriander en geef er gestoomde witte rijst bij.