Translate

donderdag 12 mei 2016

Overvolle groentetaart


Bakken duurt iets langer dan 45 minuten !





1 rode paprika
1 gele paprika
1 deciliter olijfolie
1 middelgrote aubergine, in blokjes van 4 centimeter
1 kleine zoete aardappel, geschild en in blokjes van 3 centimeter
1 kleine courgette, in blokjes van 3 centimeter
2 middelgrote uien, in dunne ringen
2 laurierblaadjes
300 gram korstdeeg (kant-en-klaar of banketbakker)
de blaadjes van 8 takjes tijm
120 gram ricotta
120 gram feta
7 cherrytomaatjes, gehalveerd
2 middelgrote eieren
2 deciliter slagroom
zout en zwarte peper


Verhit de oven tot 230°C. Rooster eerst de paprika’s. Snijd met een mesjes de steeltjes uit de paprika’s en trek ze met de zaadlijsten eruit. Schud de paprika’s om alle zaadjes te verwijderen en leg ze in een ovenschaal. Besprenkel ze met olijfolie en zet ze zo hoog mogelijk in de oven.
Vermeng de blokjes aubergine met 4 eetlepels olijfolie en wat zout en peper in een grote braadslee en zet ze in de oven onder de paprika’s.
Doe na 12 minuten de blokjes zoete aardappel bij de aubergine en rooster ze 12 minuten mee. Voeg dan de blokjes courgette toe en rooster alles nog 10-12 minuten. Draai de paprika’s tussendoor even om.
De paprika’s moeten nu geblakerd zijn en de overige groenten gaar. Neem alles uit de oven en schakel terug naar 160°C. Dek de paprika’s af met folie, ontvel ze na 10 minuten en scheur het vruchtvlees in repen.
Verhit intussen 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en fruit de uien met de laurier en wat zout 25 minuten tot ze goudbruin, gaar en zoet zijn. Schep ze af en toe om. Neem de pan van het vuur, gooi de laurier weg en zet de uien opzij.
Vet een ondiepe taartvorm van 22 cm doorsnee met een losse bodem in. Rol het deeg uit tot een ronde lap van circa 3 milimeter dikte en 28 centimeter doorsnede, en bekleed de vorm ermee (of bekleed de vorm met de plakjes Hartige-taart-deeg). Leg een vel bakpapier in de vorm en vul met porseleinen bakerwten of droge peulvruchten. Bak de bodem 20-30 minuten blind in de oven. Schud de vulling eruit, verwijder het bakpapier en bak de deegbodem in nog 10-15 minuten goudbruin (met Hartige-taart-deeg kan dit iets korter). Neem uit de oven en laat iets afkoelen.
Verdeel de uien over de deegbodem en verdeel de geroosterde groenten er gelijkmatig overheen. Vergeet de geroosterde paprika’s niet. Bestrooi alles met de helft van de tijm. Strooi beide soorten kaas er in kleine dotjes over en schik de tomaten erop met de snijkant naar boven.
Klop de eieren los in een kom met de slagroom en een beetje zout en peper. Giet het mengsel rustig in de vorm; laat de tomaten en kaas onbedekt en strooi de overgebleven tijm erover. Zet de taart in de oven en bak hem nog circa 45 minuten tot de vulling stevig en goudbruin is. Haal de taart uit de oven en laat hem 10 minuten staan voor je de overhangende stukken deeg eraf breekt, neem de taart uit de vorm en dien hem op.